A Coca Cola Company 2020 ban

Figyelem a cikk teszt jelleggel íródott. Még nem teljes. A részvényekkel kapcsolatos döntést mindenki a saját felelősségére hozza meg.

A Coca Cola Company a New Yorki tőzsdén jegyzett osztalékbajnok cég, amit azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Mindenki pontosan tudja, hogy mivel is foglalkozik ez az óriás. A világ legnagyobb alkoholmentes italgyártó társasága. A teljes Coca-Cola Company italgyártó cég, több mint 500 márkát kínál több mint 200 országban és területen.

Italmárkái a következő kategóriákba tartoznak: pezsgő üdítők, víz, fokozott víz és sportitalok, gyümölcslé, tejtermék és növényi alapú italok, tea és kávé, továbbá energia italok. Ezenkívül a világ öt legnagyobb alkoholmentes pezsgő üdítőital-márkájának tulajdonosa és forgalmazója: a Coca-Cola, a Diet Coke, a Fanta és a Sprite.

A honlapjukon található hitvallásuk: „Hisszük, hogy sikerünk azon képességnek az eredménye, hogy kapcsolatba lépjünk a fogyasztókkal azzal, hogy széles választékú italválasztékot kínálunk számukra vágyaik, igényeik és életmódjuk megválasztása érdekében.”

Gyors áttekintés

  • A cég tőzsdei részvény azonosítója: KO
  • Ágazat: Fogyasztói kapcsolatok
  • Ipar: Italok
  • Osztalék fizetés: igen
  • Osztalék bajnok: igen

Áttekintés

A hideg és meleg italok iparága egy többkategóriás, 1,6 trillió dolláros üzlet. Amely számos vonzó növekedési lehetőséget kínál a Coca Cola számára. A termékek értékesítése több csatornán is folyik, hiszen nem csak a boltok polcain kapható, hanem az éttermekben is továbbá mozikban, fesztiválokon. Ennek köszönhetően bárhol összefuthatnak a fogyasztók a cég termékeivel és megvásárolhatják azt.

Jelentős hosszú távú növekedési lehetőséget kínál az üdítő ital ipar a cég számára. A piacokat tekintve a kereskedelmi italok a fejlett világ italfogyasztásának kb. 70% -át képviselik, és a hideg, alkoholmentes italok 20% -át képviselik a mai forró, alkoholmentes italokban, és nagyon alacsony a helyzetük.

A fejlődő és a feltörekvő világban az italfogyasztásnak csak körülbelül 30 százaléka kerül forgalomba, és a Coca Cola Company részesedése körülbelül fele annak, ami a fejlett világban van. A fejlődő és a feltörekvő világ, amely a világ lakosságának 80% -át képviseli; több mint 6 milliárd ember.

Ezért úgy gondoljuk, hogy az egész iparág növekedésével és a részesedés folyamatos növekedésével az egész világon kényszerítő hosszú távú növekedési potenciál rejlik.

Osztalék Tudnivalók a Coca Cola részvény osztalékáról

A részvény ára a cikk írásakor 43,57 USD, ami 3,76%-os induló osztalékhozamnak felel meg.

A Coca-Cola Company osztalékbajnok. Az 1886-ban indult cég 58 éve fizet úgy osztalékot úgy, hogy minden évben emeli is azt. Igaz az utóbbi két évben, ezt elég szerény mértékben tette meg.

Osztalék fizetés gyakorisága: Negyedévente. Az osztalékot minden év április 1, július 1, október 1-én és december 15-én fizeti a cég. Osztalék emelésre mindig az első negyedévben kerül sor. A menedzsment célja, hogy a szabad cashflow 75%-a hosszú távon osztalék formájában a részvényesek számára kifizetésre kerüljön.

A jelenlegi osztalék mértéke: 0,41 USD/negyedév vagyis 1,64 USD évente.

Az Coca Cola részvények osztalék fizetésének alakulása az elmúlt 5 évben éves és negyedéves bontásban.

Év Negyedévente Összesen Emelés mértéke.
2015 0,33 0,33 0,33 0,33 1,32 %
2016 0,35 0,35 0,35 0,35 1,40 5,71
2017 0,37 0,37 0,37 0,37 1,48 5,41
2018 0,39 0,39 0,39 0,39 1,56 5,13
2019 0,40 0,40 0,40 0,40 1,60 2,50
2020 0,41 0,41 0,41* 0,41* 1,64 2,44
*Még nem elfogadott. Várható.

A fenti táblázatból jól látható, hogy míg 2015 – 2018-ig a cég 2 centtel emelte a negyedéves osztalékot, vagyis 8 centtel évente. Ezzel szemben az utóbbi két évben a negyedéves osztalékot már csak 1 centtel tudták megemelni, vagyis 4 centes emelés történt éves szinten. Ez egy elég nagy törés az osztalék emelkedési ütemében, hiszen amíg korábban 5% felett volt az osztalék emelések mértéke, addig ez mára 2,5% alá csökkent. Ez a Coca Cola részvény esetében egyértelműen az osztalék emelés ütemének kifulladását jelzi.

Amennyiben a Coca Cola részvény 3,76%-os induló osztalékhozamát és a legutóbbi 2,44% osztalékemelés mértékét összeadjuk, akkor egy 6%-os arányszámot kapunk, ami jóval alacsonyabb, az elvárható 9%-os küszöbértéktől.

Az elvárható 9%-ból, ha kivonjuk a legutóbbi emelés 2,44%-os mértékét, akkor 6,76% os induló osztalékhozamot kapunk, ami majdnem duplája, annak az osztalékhozamnak, mint amin a Coca Cola részvény a jelenlegi ára alapján forog. A Coca Cola részvényeket az elmúlt 5 évben átlagosan 3,20%-os induló osztalékhozamon lehetett megvásárolni, ami igaz, hogy alacsonyabb a jelenlegi induló osztalékhozamnál, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy korábban kétszer ekkora mértékben emelte a cég az éves osztalékot, mint mostanában.

Mégis akkor mi indokolja, a Coca Cola részvény jelenlegi 43 dollár körüli árfolyamát?

A lassan mindenhol mínuszba menő jegybanki alapkamatok miatt egyre több befektető kezdte el vásárolni az olyan nagy osztalékbajnok cégek részvényeit, mint a Coca Cola. Ők abból indulnak ki, hogy az állampapírban tartott pénzük egy része a 0 vagy mínusz kamatok helyett mégis csak hoz 3-4% osztalék hozamot dollárban, ami számukra vonzóvá teszi az ilyen cégeket. Végül is, aki az elmúlt 58 évben képes volt a válságok, háborúk, terrortámadások ellenére fenntartani az osztalék fizetést, és emelést, az valószínűleg a jelenlegi és az előttünk álló időben bekövetkező problémákat is sikerrel fogja tudni orvosolni.

Továbbá a Coca Cola részvény esetében a világ egyik legerősebb márkájáról beszélhetünk, amely cég a világ minden táján jelen van. Nem véletlenül választottam én sem a cégelemzés rovat első cikke témájának ezt a céget. Egy ekkora cég, ha be akar vezetni egy új terméket a piacra, akkor arra bőven megvannak a forrásaik, hogy rögtön letarolja a piacot és vezető szerepre tegyen szert.

Lehetséges vételi árak

  • Induló osztalék hozam alapján 
  • 3%:
  • 4%:

A 9-es arányszám alapján.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük